Vi är nära ett censurerat Internet. Rätt eller fel?

Postad av den 8 feb, 2016 i Blogg

“All information ska vara fri!”
“Vi ska skydda oss från den mörka sidan av Internet.”

Är det någon som kan svara på vilket som är den enda rätta vägen framåt?

I dagarna meddelade regeringen att det sannolikt blir en åldersgräns i sociala medier, därom råder stor enighet bland ministrarna i EU. Dark internet med öppen droghandel är ett faktum, hot om dataintrång i näringslivet ökar och problemen med upphovsrätten på film känner vi till sedan länge. Utländska spelföretag som bryter mot svensk lag ska blockeras, föreslår regeringen. Hatvågen mot flyktingarna grasserar på Facebook.

censur

Problemen med att all information ska vara fri har vi känt till länge. Men nu när de flesta är överens om att det digitala samhället är här  (paradigmskiftet har skett) så börjar man söka svaren på de komplicerade frågorna.
Är det okey att sälja droger öppet? Är det okey att hota företag? Är det okey att göda spelmissbruk?  Den frågan kan ingen sansad människa svara “ja” på.

Då återstår frågan om det är dags att censurera Internet. Jag får en rysning av av blotta tanken, det strider mot allt jag egentligen står för när det gäller Internet. Men hur vill vi att våra barn ska ha det?

Frågan är inte enkel. Men som världen utvecklas så lutar jag åt censur.