Hälsa och smarta hem växer på nätet de närmaste fem åren.

Postad av den 30 jan, 2014 i Blogg

Jag har nöjet att undervisa på Nercias program för Marknadsekonomer i Internetmarknadsföring och e-handel. De när omgången gjorde jag ett test i de två grupperna i Örebro och Norrköping. Syftet  var att se om två olika grupper av marknadsfolk kommer fram till samma sak om framtidens Internet.

Jag lät eleverna i de båda grupperna göra en övning där de tittade in i kristallkulan 5 år och ge exempel på nya tjänster eller beteenden kan vara verklighet 2019.

Det fascinerande var att båda grupperna kom fram till samma huvudområden som stod inför en stark utveckling: Hälsa och det smarta hemmet.

Hälsa
Hälsa trodde eleverna kommer stå i fokus på flera plan, inte bara digitalt.  Med webbaserade tjänster och video kan patientmötet ske online. Med sensorer som patienten bär kan läkaren få information online och ställa diagnos och skriva ut läkemedel, det kan också larma om värden i kroppen förändras.
När jag tog upp elevernas slutsatser med statistikern Wilhelm Landerholm så gick han ett steg längre och pratade om automatisk dosering av medicin med smart teknik.
Helt klart så är det många som funderar hur tekniken kan förbättra hälsan. Glädjande tycker jag.

Smarta hem
Det uppkopplade hemmet blir billigare och mer eller mindre standard i nybyggnationer, trodde eleverana. Inbrottslarm, brandlarm och olika kontroller av temperaturer och fukt blir billiga standardprodukter. Vi kan reglera värmen från en app och titta hur hunden har det direkt i mobilen via webbkameran i huset.
Nyligen blev det också känt det känt att Google har köpt in sin i ett “smarta-hem-företag” i USA.
Om både framtidens marknadschefer och Google tror på intelligenta hus, då blir det nog så!
I Örebro har också företaget Rejoin startat e-handeln Smart-telematik.se som har fått en bra start i försäljningen.