Nötter att knäcka för ett sundare Internet

Postad av den 19 aug, 2016 i Blogg

Vi har några nötter att knäcka för att internet ska fungera bra och bidra till en bättre värld. För det är väl ändå det vi vill?

1. I en uppkopplad värld minskar klyftorna.

60% av jordens befolkning har inte tillgång till Internet. Vårt eget biståndsorgan Sida menar att “Som biståndsaktör vet vi att informationsteknologi har en enorm potential för att nå de Globala målen för hållbar utveckling.”
Personligen tror jag att detta är ett fundament för en jämlik och hållbar utveckling. Sidas rapport finns här.

2. Trollen, hatet och det mörka Internet

Hatfulla inlägg och personangrepp hör till vardagen och folk höjer knappt på ögonbrynen längre. Så kan vi inte fortsätta om vi tycker att demokratin är viktig. Åsiktsfriheten får ha sin gräns och det måste blidas motkrafter eller ett ansvar hos aktörerna inom sociala medier. Jag kan inte tänka mig att Mark Zuckerberg tycker det är kul med hat och personangrepp i Facebook lika lite som han har en lösning på problemet. Det är ett stort arbete att städa i byken men något måste göras innan Facebook och andra stora nätverk tillhör “The dark Internet”.

3. Integriteten

Att surfa säkert med ett bra antivirusprogram och att bara lämna personuppgifter på krypterade webbplatser är sådant vi kan påverka själva. Men alla affärsintressen i din personliga data kan skapa integritetsproblem, här är ett exempel:
Automatiserad marknadsföring bygger på användardata som är mycket sofistikerad och med dessa annonscookies är ditt beteende på nätet väldigt inringad. I fel händer kan denna teknik användas till att påverka dig t ex politiskt.

4. The winner takes it all

Google, Facebook och Blocket är de som tjänar de stora pengarna. Åt resten finns bara brödsmulor på golvet. Ska vi vara nöjda med att bara en handfull kan tjäna pengar och växa ohämmat och besegla sin makt?
Hur man ska hitta en lösning är lite moment 22 – för vi gillar ju det som gör nytta! Samtidigt rinner pengarna ut ur Sverige – Google tjänade 4 miljarder på svenska företag 2015 men betalde bara en promille i skatt till svenska staten.